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dc.contributorGomes, Levy de Carvalho-
dc.contributor.authorMoreira, Julia Merçon Fernandes-
dc.date.accessioned2020-10-29T12:28:40Z-
dc.date.available2020-10-29T12:28:40Z-
dc.date.issued2017-02-24-
dc.identifier.urihttps://repositorio.uvv.br//handle/123456789/428-
dc.description.abstractA ocorrência de chumbo nos lixiviados de indústrias é de grande interesse por estarem presentes em grandes quantidades e serem constantemente descarregados em ambientes aquáticos. Os efeitos deletérios do chumbo podem ser agravados por variantes ambientais, como a temperatura da água. No Brasil, a variação da temperatura da água é elevada, com isso, populações de espécies de ampla distribuição geográfica como Geophagus brasiliensis vivem em águas com diferentes temperaturas médias. Assim, o objetivo desse trabalho foi avaliar o estresse oxidativo e a bioacumulação de chumbo em Geophagus brasiliensis expostos a diferentes temperaturas e alimentados com ração contendo o e 60 mg de chumbo/kg de ração. Trinta e dois juvenis de G. brasiliensis foram expostos ao chumbo por via alimentar, em concentrações nominais de 0 e 60 mg de chumbo/kg de ração em duas diferentes temperaturas (25 e 28°C), totalizando 4 tratamentos (25/0, 25/60, 28/0 e 28/60). Os animais foram alimentados diariamente com ração comercial contendo as concentrações específicas de chumbo, na taxa de 1,5% do peso vivo. Foram realizadas as análises de estresse oxidativo, bioacumulação e danos genotóxicos. A contagem de micronúcleo foi significativamente maior no tratamento 25/60 quando comparado ao tratamento 25/0 e ao tratamento 28/60. As brânquias e o fígado apresentaram um aumento significativo na concentração de chumbo, nos peixes alimentados com 60 mg de chumbo/kg de ração. A atividade das enzimas Catalase e GST, nas brânquias, responderam de forma similar ao acúmulo do chumbo, com um aumento nos peixes expostos ao tratamento 25/60. No intestino e no músculo, foi observado um aumento na concentração de chumbo nos peixes expostos ao tratamento 25/60 quando comparado aos peixes expostos ao tratamento 25/0. O fato de G. brasiliensis possuir uma grande distribuição geográfica expõe as populações da espécie a diferentes variações de temperatura. Assim, diferentes populações estão sujeitas a diferentes impactos na ingestão do chumbo. Sendo assim, temperaturas mais altas pode ser um fator benéfico aos peixes contaminados por chumbo pois pode dificultar a absorção e metabolização do metal e facilitar a excreção, diminuindo os danos causados no organismo.pt_BR
dc.description.sponsorshipFundação de Amparo à Pesquisa e Inovação do Espírito Santo (FAPES)pt_BR
dc.language.isopt_BRpt_BR
dc.subjectAcarápt_BR
dc.subjectContaminaçãopt_BR
dc.subjectDietapt_BR
dc.subjectEnzimaspt_BR
dc.subjectMicronúcleopt_BR
dc.subject.vocabularyCNPQ::CIENCIAS BIOLOGICAS::ECOLOGIApt_BR
dc.subject.vocabularyCNPQ::CIENCIAS BIOLOGICAS::ECOLOGIA::ECOLOGIA DE ECOSSISTEMASpt_BR
dc.titleBioacumulação e estresse oxidativo em Geophagus brasiliensis (Quoy & Gaimard, 1824) expostos a alimentos contaminados com chumbo em diferentes temperaturaspt_BR
dc.typeDissertationpt_BR
dc.publisher.countrybrasilpt_BR
dc.description.resumoThe occurrence of lead in industrial leachates is of great interest because they are present in large quantities and are constantly discharged in aquatic environments. The deleterious effects of lead can be aggravated by environmental variants such as water temperature. In Brazil, water temperature has great variation, but species like Geophagus brasiliensis has a resistance to such variations, since it is present throughout the country. Despite resistance to temperature variation, the increase in temperature can cause some physiological imbalances in fish. Thirty two juveniles of G. brasiliensis were exposed to lead, at nominal concentrations of 0 and 60 mg of lead/kg of food X two temperature conditions (25 and 28 ° C), totalizing 4 treatments. The animals were fed daily with commercial food containing the specific concentrations of lead at the rate of 1.5% of live weight. Analyzes of oxidative stress, bioaccumulation and genotoxic damage were carried out, besides the presence of lead in the water of each treatment. The treatment exposed to temperature of 25°C and concentration of 60 mg of lead/kg of food was the one that presented the biggest change between all analyzes. The water and micronucleus analyzes showed a higher incidence of lead in the same treatment and when comparing the temperatures of 25 and 28°C, in relation to the concentration of 60 mg of lead/kg of food. The gills and liver showed an increase in bioaccumulation in treatments exposed to 60 mg of lead/kg of food, with no relation to temperature, although individuals at 25°C bioaccumulated the lead in greater quantity. The activity rate of the enzymes Catalase and GST in the gills increased proportionally to the bioaccumulation of lead, being more intense in organisms exposed to water at 25°C. Intestine and muscle, showed an increase in lead bioaccumulation only at 25°C, when the two concentrations were compared. The increase in the activity rate of the GST enzyme was directly proportional to the increased bioaccumulation of lead in the muscle at the respective temperatures. The increased bioaccumulation of lead in individuals at 25°C can be justified by the increased metabolism of fish, when exposed to higher temperatures, feeding faster and increasing its ability to excrete the metal. In addition, at lower temperatures, there is a greater availability of oxygen, increasing the production of ROS and, consequently, the enzymes responsible for its elimination. The fact that G. brasiliensis has a large geographic distribution expose the specie’s populations to different ranges of temperature. Therefore, different populations are submitted to different impacts of lead ingestion. That said, higher temperatures could be a benefic factor to lead contaminated fishes because it can interfere in metal absorption and metabolization in addition to facilitate excretion, decreasing damage in the organisms tissues.pt_BR
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